Koňská kuchařka

Melasové keksy
250 ml  melasy
125 ml  oleje
875 ml  celozrnné mouky
250 ml  strouhané mrkve
 
Postup:
Smíchejte melasu a olej,přidejte mouku a strouhanou mrkev. Vše dobře promícháma a potom lžící dělám hromádky na plech na vymaštěný plech. Pečeme  12-15 min. při teplotě 180 stupňů.
 
Medovky
1 balíček musli
1 balíček ovesných vloček
trochu vody
sklenička medu (cca čtvrt kila)
nastrouhaná mrkev a jablka
Postup: 
Vše smícháme, vyválíme hada a nakrájíme cca 2cm válečky a dáme do předehřáté trouby na 120 stupňů a na 1-2h necháme vysušit
 
Slunečnicové sušenky 
200g celozrnné mouky
100g pšeničných otrub
100g loupaných slunečnicových semínek
250g medu nebo melasy
 
Postup viz. výše dle vlastního uvážení
 
Jablečno-ovesné sušenky
0,5kg ovesných vloček
1 šálek mléka
3 nastrouhaná jablka
3 nastrouhané mrkve
1 polévková lžíce medu
3 lžíce melasy nebo sirupu z cukrové řepy
Postup:
Ovesné vločky rozmočíme v mléce a rozmícháme na kaši.Přidáme ostatní přísady a rozmícháme. Hmotu namažeme na pečící papír a podle konzistence pečeme při 180-200 stupňů asi 1,5h. Pak placku necháme vychladnout a nakrájíme
 
Kukuřičné sušenky
800g   kukuřičných lupínků
200g   kukuřičného škrobu
1/4l     kukuřičného oleje
2 lžíce mletého fenyklu
vanilkový cukr
2 lžíce citrónové šťávy
800ml  vody
Postup:
Asi čtvrtinu lupínků dáme stranou. Zbytek namočíme ve 400ml vody a dobře zpracujeme na kaši. Škrob smícháme se dvěma lžícemi vody. Cukr a koření rozehřejem a jak cukr začne karamelizovat, přidáme namočený škrob. Krátce necháme přejít varem a pak přidáme rozmočené lupínky a zbylou vodu. Tvoříme malé kopečky, které obalíme v lupínkách, které jsme si ddali stranou. Pak necháme v troubě při teplotě 100 stupňů asi 0,5h vysušit. Necháme den odležet.
 
Banánové sušenky
4 banány
přes půlku sáčku ovesných vloček
0,5 dcl sirupu z echinacey
Postup:
Smíchejte rozmačkané banány na kaši s ovesnými vločkami do hustší kaše, pak polévkovou lžící děláme na pečící papír hromádky a dáme do trouby spíše sušit jak péct
 
Rychlé sušenky
150g uvařeného lněného semínka
100g celozrné pšeničné mouky
200g ovesných vloček
2      nastrouhaná jablka
Postup:
Všechny ingredience smícháme. Jelikož těsto je sice dobře tvarovatelné, ale kluzké. Tak je nejlepší do umyté dlaně cca plnou lžičku a zmáčknout do válečku. Vytvořené válečky dáme na pečící papír a pečeme cca 25 min.
Tipy 
- chcete-li snížit obsah melasy nebo medu, pojidlo dobře doplní naočené pšeničné otruby
- je vhodné nechat cukroví do druhého dne odležet
- ovesné vločky je dobré předem namočit
- do některých receptů na internetu se dokonce přidává i prášek do pečiva- pokud jej použijete nechte tak cukroví aspoň týden odležet
 
Toto cukroví obsahuje ovoce, cukry, oves nebo kukuřici. Není to nic jiného než přislazené a ochucené jádro.